SAXO-bank
Foto: RAMA @ Wikimedia Commons, udgivet under CC licens

Saxo Banks politiske afdeling lancerede forleden et af de mest uansvarlige økonomiske oplæg, der er set i årevis.
Uden på nogen måde at sikre samfundet mod bivirkninger vil man slippe 53 mia. kroner løs til ekstra forbrug. Vel at mærke især blandt den del af danskerne, der ikke mangler penge og derfor vil langt den største del af dette forbrug gå til at købe varer i udlandet og til at pumpe en ny boligboble op i Danmark.

Alle erfaringer viser at når mellemindkomsterne og de der er rigere end det, får flere penge mellem hænderne vil de bruge pengene på elektronik, biler og boliger. Elektronik og biler køber vi som bekendt i udlandet, så den del af LAs skattelettelser vil ryge direkte ud af landet. Ikke mindst fordi man samtidig vil sætte bilafgifterne ned. Desuden ser vi i disse år at en stadig større del af handlen med elektronik – og for den sags skyld også tøj og endda byggematerialer – købes direkte i udlandet enten ved grænsehandel eller internethandel. Der vil altså heller ikke blive noget stort boom i detailhandlen, ligesom staten ikke skal forvente at få moms af hele den omsætning.

På boligmarkedet vil det gå helt galt. LA ønsker samtidig at fjerne den kommunale grundskyld og dermed fjerne den eneste bremse på vækst i ejendomspriserne. Resultatet vil være en katastrofal boligboble, der igen vil holde unge boligkøbere ude af markedet og forgylde ældre boligejere med hidtil usete friværdier.

Slutfacit når boligboblen brister kender vi kun alt for godt fra de senere år. Det er tvangsauktioner, bankkrise, drastisk fald i forbruget, overdreven tilbageholdenhed, arbejdsløshed og familier der bliver stavnsbundet i usælgelige boliger.

At hæve den skattefri bundgrænse er et prisværdigt initiativ, hvis det gøres rigtigt. Det vil for det første sige at alle indtægter skal have del i lettelsen. For det andet – og vigtigst – at alle kommer til at betale en statsgrundskyld, der er det eneste middel til at holde ejendomspriserne i ro og sikre at forbedringer i samfundsøkonmoien ikke falder i lommerne på de heldigste og de smarteste, men kommer os alle til gode.

Liberal Alliances måde at gøre det på er alt andet end rigtig – det er den sikre vej til en ny og afgrundsdyb økonomisk krise om 5-7 år.

Liberal Alliance vil affyre startskuddet for den næste krise
Tagged on:                                         

One thought on “Liberal Alliance vil affyre startskuddet for den næste krise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *